De Komiek

‘De Komiek is een fantastische voorstelling, haast klassiek van dramatische opbouw, en vol geniale waanzin. Het is een voorstelling, zo intelligent, boosaardig humoristisch en toch gevoelig, dat de hele vaderlandse showbizz, het cabaret en driekwart van het toneel dat hier gemaakt wordt wel kan inpakken.’ nrc Handelsblad ‘Matena’s tekeningen zijn van een onschatbare waarde – het hoeft niet gezegd dat een vluchtige blik op dit zorgvuldig gemaakte en goed doordachte werk gewoonweg niet
volstaat.’ Humo

Hoever gaat de Komiek om zijn publiek te behagen? Iedere lach is voor hem een bevestiging van zijn rol. De Vader keurt het gedrag van zijn zoon af. Zijn dood doet de Komiek in een Clown veranderen: eigen gevoelens worden vergeten, het publiek móét lachen. Als Sanne, het doofstomme broertje van de Komiek, voor het eerst spreekt, wordt de Komiek radicaler. Hij begint een tirade tegen de maatschappij, maar begrijpt op tijd dat dit niet de juiste weg is en gaat op zoek naar zichzelf. Met zijn eerste solovoorstelling De Komiek zwoer Freek de Jonge in 1980 het lossenummer- cabaret af en introduceerde de zogenaamde ‘rode draad’ in zijn voorstellingen. Deze voorstelling maakte De Jonge tot wie hij nu is: Nederlands belangrijkste theatervernieuwer aan wie iedere hedendaagse cabaretier-theatermaker schatplichtig is.

Freek de Jonge werd in 2008 bekroond met de vscd-Oeuvreprijs voor zijn ‘grote en blijvende bijdrage
aan de Nederlandse podiumkunsten’.

Dick Matena ontving in 1986 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2003 de Vlaamse Staatsprijs voor het beeldverhaal.

Download hier “De Morgen De Komiek van 2 September”

.